Никулден във Видин

DSC03366 350x196 Никулден във ВидинДнес във Видин бе отбелязан църковния празник Никулден. Във Видинския митрополитски храм “Св. Николай Мирликийски” бе отслужена тържествена света литургия от архимандрит Антим и свещеници от Видинска митрополия. Кметът и областният управител на Видин-Огнян Ценков и Албена Георгиева, видни граждани, свещеници запалиха уникалното кандило във формата на кораб, съхранявано векове във Видинската митрополия. За първи път тази година преди Тържествената Света литургия в митрополитския храм бе донесено за поклонение частици от мощите на Свети Николай Чудотворец, съхранявани в реликвариума на древния Чипровски манастир “Св. Йоан Рилски”.
DSC 0120 1 350x209 Никулден във ВидинОт митрополитския храм тръгна литийно шествие до брега на р. Дунав, близо до Речната гара. Литийното шествие  се предвождаше от свещеници, от хоругва с лика на св. Николай.
На брега на Дунав се отправи заупокойна молитва  за всички загинали моряци, рибари и плаватели. В памет на всички загинали се хвърлиха възпоменателни венци в река Дунав. В момента на хвърлянето на венците от катер на Гранична полиция икона с образа на св. Николай бе  трикратно потопена във водите на р. Дунав за благословение и даруване на благодатна закрила от светителя, който е покровител на всички моряци и рибари. В края на празника  има водосвет за здраве и благославяне  и разбира се няколко огромни казана с рибена чорба.

Текст и снимки: БТА Видин

За повече снимки тук