АРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА ОБНОВЛЕНИЕ НА СТЕНОПИСИТЕ В ХРАМ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ – ГРАД МОНТАНА

DSC03673 350x196 АРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА ОБНОВЛЕНИЕ НА СТЕНОПИСИТЕ В ХРАМ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“    ГРАД МОНТАНА

На 24-ти декември – Неделя, бе отслужен чин за обновление на реставрираните стенописи  в църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в град Монтана. За местните християни празникът беше двоен, заради присъствието на Врачанският митрополит Григорий, наместник на Видинска епархия, което допълваше празничната атмосфера и създаваше допълнителна тържественост около обновлението на стенописите в храма.

         Богослужението продължи с божествената св. литургия. Заедно с архиерея съслужиха: Негово Високопреподобие Архимандрит Антим, ставр.ик. Емил Ангелов – предстоятел на храма и храмовото свещенство. На клира взеха участие хорчето на храма и гостуващите сестри от Клисурската св. обител „св. Кирил и Методий“ край гр.Вършец.

         Като посетиха църквата в този ден и се помолиха, много миряни изразиха своята радост и благодарност към Бога за обновлението на храма –  придобивка за града и неговото православно население.

         Храмът е строен през 1898 г.  и е паметник на културата от местно значение.

         Основен акцент от празничния богослужебен ред за деня бяха празничните песнопения и текстове, посветени на предстоящото Рождество Христово. В този ден Църквата пее:

         „Готви се, Витлееме, отвори се за всички, Едеме, радвай се, Ефрате, защото Дървото на живота разцъфтя в пещерата от Дева. Нейната утроба е мислен рай, в който е Божествената градина, като ядем от нея, ще бъдем живи и няма като Адам да умрем. Христос се ражда, за да възстанови отпреди падналия образ.“

         В своята проповед в края на богослужението митрополит Григорий разясни значението на Рождеството на Нашия Господ Иисус Христос за всички хора по земята. Евангелското четиво беше обвързано с родословието на Иисус Христос. Владиката подчерта: “Неговото Рождество отваря вратите на спасението не само пред еврейския народ, чакал векове наред предсказания от пророците Месия, но и пред всички хора, от всяка народност. Христос е потомък на Авраам, но и на Адам. И така всички ние наистина сме братя. Христос дойде да ни спаси от греховете ни, да бъде новият Адам и да поправи греха на прародителя.  На всички онези, които повярват в Него и Го последват с живота Си, Той обеща да даде Своето Небесно Царство”. 

         В словото си архиерея изказа похвала за старанието на храмовото свещенство по чиято инициатива се случи обновата на стенописите. След проповедта на владиката мнозина от вярващите се причастиха и подкрепени духовно от Господнята трапеза се подготвиха за предстоящия празник.

 За повече снимки тук