АРХИЕРЕЙСКО БОГОЛУЖЕНИЕ ВЪВ ВИДИН ЗА ПРАЗНИКА СЪБОР НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

DSC04050 350x196 АРХИЕРЕЙСКО БОГОЛУЖЕНИЕ ВЪВ ВИДИН ЗА ПРАЗНИКА СЪБОР НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

На 26.12.2017г., – Събор на Пресвета Богородица и втори ден на Рождество Христово, в катедралния храм на Видин бе отслужена Тържествена света Литургия от Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, наместник на овдовелия Видински епархийски престол.

            Свещенството и енориашите на Катедралния храм с духовна радост посрещнаха митрополит Григорий, който зарадва всички с присъствието си на празника.

            В светата Литургия с архиерея съслужиха: Архимандрит Антим – протосингел на Видинска епархия, Архимандрит Евтимий, ик. Методи Ванков, свещ. Ставри Велинов – предстоятел на храма, свещ. Илия Симеонов – предстоятел на старинния храм св. Петка в гр. Видин и дякон Александър Нешев от Патриаршеския катедрален храм Св. Александър Невски – София.

            Богослужението завърши с дълбоко съдържателна и поучителна проповед на митрополит Григорий върху Рождество Христово и прославата, която Църквата поднася на Пресвета Богородица в този ден за това, че е намерена за най-Достойна да роди Божия Син.

            В храма, наред с богомолния народ присъстваше на богослужението и г-н Огнян Ценков, кмет на община Видин със своите заместници.

            В този ден митрополит Григорий с протосингела – Архимандрит Антим, посетиха седалището на Белоградчишка духовна околия – гр. Белоградчик, където бяха посрещнати от Негово Високоблагоговейнство ик. Рафаил Александров – архиерейски наместник на околията. Духовниците обсъдиха регулярни въпроси за делата на околията, с което се поддържа духовно-административния процес на Църковния живот във Видинска епархия.

За повече снимки тук