ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО ВЪВ ВИДИН

 

Въведение Богор. 2017 8 350x622 ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО ВЪВ ВИДИН

Днес, на 21 Ноември 2017г., светата православна Църква чества празника Въведение Богородично. Единствено в Българската Православна Църква този празник е обявен с решение на Св. Синод от 1929г. за ден на православното християнско семейство и православната младеж. Това акцентира върху духовната значимост на семейството като градивна клетка на обществото, наречена от светите Отци “малка Църква Христова”.

             В Катедралния храм на гр. Видин – Св. Димитър Солунски бе отслужена празнична св. Литургия в прослава на Божията Майка.

   С благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, наместник на овдовялата Видинска епархия, празничното богослужение бе оглавено от Негово Високопреподобие Архимандрит Антим – протосингел на Видинска св. митрополия. В службата взеха участие Архимандрит Евтимий, свещ. Ставри Велинов – председател на Църковното настоятелство при храма и ик. Методи Ванков.

             На причастния бе произнесено празнично слово от Архимандрит Евтимий, разглеждащо Божия замисъл за началото на човешкото спасение чрез Богоотроковицата Мариам и Роденият от Нея Спасител.

            Десетки богомолци приеха св. Причастие след благоговейна подготовка в настъпилите дни на Рождественските пости.

            В края на богослужението поучителни слова за празника произнесе и Архимандрит Антим. Той добави, че посланието на празника приканва всички родители да посочват пътя към храма от ранна възраст на своите деца. Там Божията благодат да освещава сърцата им, за да станат извор на християнските добродетели. Подчерта, че небива да се отказваме от идеята българските деца с произход от християнски семейства да опознават вярата си, като се въведе в българското училище предмета Религия.

            Денят беше отбелязан с беседи и духовни събития както в престолния град, така и на много места във Видинска епархия.

 За повече снимки тук