19 Октомври 2017г. – Празник на Чипровския манастир

DSC02468 350x196 19 Октомври 2017г.   Празник на Чипровския манастир

На 19 октомври Църквата почита св. Йоан Рилски Чудотворец, покровителя на Българския народ. На светеца е посветена една от най-древните Обители в България – Чипровският манастир във Видинска епархия.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, наместник на Видинската епархия, тържествено бе отбелязан празника на преподобния светец и  посветената му Обител като на 18 октомври се отслужи бдение, което бе оглавено от Всепреподобния игумен – иеромонах Спиридон.

В празничния ден бе отслужена Божествената света литургия, оглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Антим , протосингел на Видинска епархия, в съслужение с игумена-домакин Йеромонах Спиридон, йеромонах Стилиян брат на светата обител, прот. Борислав Симеонов от гр.Монтана и свещеник Захарий Георгиев от град Чипровци. На богослужението присъстваха Народни представители от обл. Монтана и кмета на общ. Чипровци – г-н Пламен Петков. Песнопенията на бдението и на Светата Литургия бяха изпълнени от духовни чеда на отец-игумена.

Проповед за живота и подвизите на Свети Йоан Рилски произнесе архимандрит Антим, като припомни на многобройния присъстващ народ примера и заветите дадени от Преподобния св.отец на всички нас.

В своето слово архим. Антим от името на управляващия архиерей и Видинска митрополия благодари на игумена за топлото посрещане и добре организирания празник. Пожела му в здраве и крепки сили да върши послушанието си към св. Църква. Да влага силите на младостта си в добросъвестно служение за духовна и веществена обнова на светата Обител, братството и за личен напредък.

Протосингелът на епархията като контролиращо лице по реализацията на Европейски проекти в епархията, изказа пред духовниците и народа удовлетворение от постигнатото по ремонтните дейности в манастира където се осъществява ремонт на цяло крило от манастирския комплекс по ПРСР мярка 7.6.

След светата литургия с лития до оброчния кръст намиращ се при манастирската кула с костница и параклис бе извършен водосвет. Осветено беше и празничното ястие, приготвено от монах Лазар за раздаване на всички присъстващи за здраве и благословение.

Честването продължи с обща празнична трапеза, и кратка програма изпълнена от ЖФГ с.Железна. През целия ден манастирските двори бяха изпълнени с вярващ народ, дошъл в светата обител за поклонение и благословение от св. Йоан Рилски Чудотворец.