Димитровден -духовен празник на град Видин

DSC02565 350x196 Димитровден  духовен празник на град Видин

На 26-ти октомври 2017г. Видин, престолния град на Видинска епархия, отбелязва своя духовен празник и празника на катедралния храм в града, посветен на св. великомъченик Димитрий Солунски. Този ден е установен като празник на града по настояване на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан още през 1993г. До днес това архиерейско благословение се спазва, като празникът се чества много тържествено.

Отбелязването на духовния празник на града започна от катедралния храм със света Божествена литургия, която бе предстоявана от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, в качеството му на наместник на овдовелия Видински епархийски престол. В съслужение с митрополита бяха Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска епархия, свещ. Ставри Велинов, председател на катедралния храм „св. великомъченик Димитрий“, духовници от града и епархията, както и дякон Александър от ПКСХП „св. Александър Невски“ в София.

На празничното богослужение присъстваха Народни представители, кметът на община Видин г-н Огнян Ценков, обласният управител г-жа Албена Георгиева, районният мюфтия г-н Неджати Али и стотици православни християни, граждани на Видин, които дойдоха да почетат светеца и празника.

В своята проповед след края на литургията митрополит Григорий изтъкна подвига на светия великомъченик Димитрий и неговата непреклонност в изповядването и защитата на светата православна вяра. Изтъкна и благотворението на светеца към бедни, и сиромаси. В тази връзка църковното настоятелство при катедралния храм предостави благословено празнично ястие за хора в неравностойно положение, а благотворителна организация “Хризантема” от гр. Видин раздаде стотици хлябове за тяхната празнична трапеза.

Цялото множество, начело с митрополита, излезе пред храма. Бяха посрещнати от стотици ученици на училищата в град Видин. Представителна група от всяко училище носеше своето знаме и със специална молитва за освещаване на знамена митрополит Григорий ги освети и поръси със св. вода.

Празникът продължи с литийно шествие от катедралния храм до площада на града. В шествието се включи хиляден народ. На площада на града се извърши ритуал по издигане на българското знаме и кметът на общината произнесе празнично слово. Последва празничен благослов и обръщение към гражданството от Врачанския митрополит Григорий. И кметът и митрополитът изтъкнаха големите заслуги на блаженопочиналия Видински митрополит Дометиан за приобщаването на видинските граждани към делото на светата Църква, в молитвено-богослужебния й живот, в социалната и благотворителна сфера и всичко онова, което е необходимо православните християни да проявяват като добродетели.

След изявите на площада на града от 12,00 ч. се състоя празнична сесия на общински съвет Видин, на която почетен гост бе митрополит Григорий. Архиерея и там поднесе своя празничен благослов и поздрав към аудиторията. На сесията бе отличен посмъртно със званието „почетен гражданин на град Видин“ блаженопочиналият Видински митрополит Неофит, светителствал 57 години на Видинския епархийски престол. Наградата-отличие бе връчена на Врачанския митрополит Григорий като високопоставен представител на Българската църковна йерархия. Денят продължи с богата програма от културни мероприятияи и завърши в 20,00 ч. с празнична заря-проверка на войници от военно формирование град Враца.

Видинска митрополия поздравява всички граждани с празника на Видин и гражданите носещи името на св. вмчк. Димитър Солунски.

За повече снимки тук