Преображение Господне в с. Арчар

DSCN9342 350x262 Преображение Господне в с. Арчар

Преображение Господне в с. Арчар

На 6 август Църквата отбеляза големия християнски празник Преображение Господне.

По този повод, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан посети с. Арчар и отслужи тържествена света Литургия в храм „Успение Богородично“.

В светата Литургия съслужиха Негово Всепреподобие йеромонах Максим, Негово Всеблагоговейнство протойерей Емил Станков и Негово Преподобие йеродякон Вартоломей.

Клиросното пение оглави Негово Високопреподобие архимандрит Исаак, духовен надзорник на Видинска епархия и председател на храма в с. Арчар.

След светата Литургия, за всички вярващи и гости бе извършено водоосвещение и осветено, според традицията за този ден, грозде за здраве и благословение.

След молитвеното тържество, епископ Поликарп произнесе проповед, в която запозна присъстващите с историята на празника, както и какви духовни послания ни отправя той.

Епископ Поликарп поздрави всички присъстващи от името на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан и изказа думи на благодарност към предстоятеля на храма, духовенството, кмета на селото, който взе участие в празника, както и на всички вярващи християни, за това, че са организирали такова тържество и са потвърдили, че са едно голямо християнско семейство.

Епископът беше поздравен от архимандрит Исаак, за това, че е уважил поканата и е възрадвал арчарчани със своето присъствие и изтъкна, че през месец август се навършват 80 години от началото на строителните дейности на храма.

Архимандрит Исаак, като знак на любов и признателност, поднесе на епископ Поликарп букет с цветя.

На свой ред, викарният епископ на Видинския митрополит благодари за топлите слова на предстоятеля на храма и му пожела, Бог да му въздава за усърдието и любовта, с които се труди за духовното израстване на вярващите, както и за благоукрасата на храма.

Богослужението завърши с поръсване със светена вода на присъстващите, раздаване на нафора, осветено грозде и скромна почерпка за здраве и благословение на взелите участие в празника.

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ КЛИКНЕТЕ ТУК.