Опелото на Света Богородица бе отслужено в старопрестолния царствен Видин

IMG 8517 350x216 Опелото на Света Богородица бе отслужено в старопрестолния царствен Видин

Опелото на Света Богородица бе отслужено в старопрестолния царствен Видин

На 14 август, във видинския катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски” за поредна година бе извършен чинът на опелото на Пресвета Богородица. Бяха отслужени: Вечерня, Опело Богородично и петохлебие.

Богородичната служба бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит Дометиан в съслужение с архимандрит Исаак, духовен надзорник на Видинска митрополия, архимандрит Евтимий, йеромонах Максим, свещеник Ставри Велинов и йеродякон Вартоломей.

По традиция бе извършено и литийно шествие около храма с иконата – тяло на Божията Майка.

След края на молитвеното събрание епископ Поликарп поздрави благочестивите християни и им пожела да носят в сърцата си любовта на Пресвета Богородица към Бога и към хората и като се стараят да Й подражават, да напредват в благочестие и духовност. Той призова по молитвите на Пречистата, Бог да изпълва сърцата на вярващите с вяра, надежда и любов, както и със смирение. Той призова вярващите да имат в живота си смирението на Света Богородица, за да наследят чрез тази най-голяма добродетел Царството Небесно.

След края на службата, вярващите се поклониха пред образа на Божията Майка и си взеха петохлебие за здраве и благословение.

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ КЛИКНЕТЕ ТУК.