Със света Литургия бе отбелязана 180-тата годишнина от рождението на Видинския митрополит Кирил – Блаженият дарител

DSCN0383 350x262 Със света Литургия бе отбелязана 180 тата годишнина от рождението на Видинския митрополит Кирил – Блаженият дарител

Със света Литургия бе отбелязана 180-тата годишнина от рождението на Видинския митрополит Кирил – Блаженият дарител

На 15/28 юли, се навършиха 180 години от рождението на Видинския митрополит Кирил – Блаженият дарител.

Митрополит Кирил е роден на 15 юли 1837 г., в гр. Берковица.

По този повод на 28 юли в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин, където се покои неговото свещено тяло, бе отслужена тържествена света Литургия в памет на бележития духовник, отец и наставник в Христа.

Светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с архимандрит Гервасий, архиерейски наместник на Кулска духовна околия, свещеник Ставри Велинов, протодякон Александър Нешев и йеродякон Вартоломей.

След светата служба, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп запозна присъстващите с живота и делата на митрополит Кирил, като изтъкна, че през целия си живот той е проповядвал Словото Божие и по примера на апостолите и светите мъченици, всичко което е придобивал е раздавал на бедни, нуждаещите се, на храмове, манастири и културно-просветни заведения в Видинска епархия и страната.

За всички присъстващи бе предоставена благословена обща трапеза, за здраве, благословение, в чест на митрополит Кирил – Блаженият дарител.

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ ПОСЕТЕТЕ https://flic.kr/s/aHsm5qdNMx