Епископ Поликарп благослови Единадесетия международен фолклорен фестивал „Танци край Дунава“ във Видин

Image00017 350x231 Епископ Поликарп благослови Единадесетия международен фолклорен фестивал „Танци край Дунава“ във Видин

Епископ Поликарп благослови Единадесетия международен фолклорен фестивал „Танци край Дунава“ във Видин

На 16 юни във Видин бе открит Единадесетия международен фестивал „Танци край Дунава“.

Международният фолклорен фестивал бе организира от читалище “Цвят 1870”, под патронажа на кмета на Община Видин Огнян Ценков. В 11-то издание представят своето изкуство професионални фолклорни състави от гр. Зайчар – Сърбия, гр. Дробета – Турну Северин – Румъния, както и домакините – Представителен фолклорен ансамбъл и Детски танцов състав при читалище „Цвят“. Общият брой на участниците е над 120 танцьори, певци и инструменталисти.

Преди откриването на събитието, фолклорните състави и ансамбли се събраха пред сградата на видинското читалище и дефилираха до Художествената галерия, където на откритата сцена се проведе официалната церемония. Начинанието благослови Белоградчишки епископ Поликарп, който поздрави и приветства участниците от името на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан и от свое име и им пожела здраве, дългоденствие и единство, за да бъдат мост между народите, за радост и утеха.

Венци Пасков предаде сърдечни поздрави от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков на организаторите и участниците във фестивала. „За нас е чест, че красивият старопрестолен Видин е домакин на 11-то поредно издание на Международния фолклорен фестивал „Танци край Дунава” – каза Пасков. Той приветства целия екип на читалище „Цвят” за това, че полага неуморни усилия за запазване на културното ни и фолклорно наследство и обяви фестивала за открит.

Събитието продължи с концертна програма. На 17 юни, зрителите и гостите на Видин ще имат възможност да се насладят на талантливите изпълнения на участниците във фестивала.

Материал и снимка от сайта на Община Видин.