Във Видин бе осветен храм „Св. Лука – хирург и св. Петка“

DSCN9571 350x262 Във Видин бе осветен храм „Св. Лука – хирург и св. Петка“

Във Видин бе осветен храм „Св. Лука – хирург и св. Петка“

На 17 юни, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, тържествено бе извършено освещаването на храм „Св. Лука – хирург и св. Петка“, който се намира в МБАЛ „Св. Петка“, гр. Видин.

Освещаването на новоизградения храм бе оглавено и извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп в съслужение с архимандрит Евтимий и с молитвеното участие на духовници от Видин и гр. Каракал – Румъния.

По време на освещаването на храма и отслужването на първата света Литургия, молитвено участие взеха вярващи християни от Видин и от споменатия град Каракал, от съседна Румъния.

След тържественото богослужение, епископ Поликарп се обърна с благо слово към присъстващите християни и поздравявайки ги от името на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, им пожела здраве, дългоденствие и радост от Господа Иисуса Христа, чрез която, българи и румънци да пребъдат като едно голямо християнско семейство.

Епископ Поликарп връчи грамоти на дарители и благоукрасители на новоизградения храм, които със своята лепта подпомогнаха осъществяването на една заветна мечта на д-р Дочкова, директор на болницата и Видинска света митрополия – изграждането на болничен параклис.

Един от дарителите на храма, заедно със свои духовни чеда, който особено се отличи по време на строителството и се явява като един от достойните дарители е отец Йон Ягару, енорийски свещеник при болницата в гр. Каракал – Румъния. От епископ Поликарп, отец Йон, освен, че получи грамота, бе удостоен и с орден на името на Антим Първи, за особени заслуги и подкрепа духовното и пастирско дело на Видинската епархийска църква.

На всички вярващи християни, епископ Поликарп подари по една иконичка с сцената на Възкресение Христово, както и всички бяха нагостени с постна боб чорба за здраве и благословение.

След освещаването на храма, гостите от Румъния посетиха и катедралния храм на Видин, където се поклониха пред мощите на Видинския митрополит Кирил – Блаженият дарител, когото особено почитат и си помолиха всеки за своите нужди.

Един от духовниците, гости на Видин от Румъния, отец Йон, подари на катедралния храм рака-мощехранителница, ръчно изработена, за молитвен помен и благословение за него и семейството му.

За повече снимки посетете http://bit.ly/2sAMGbu