2016 – ГОДИНА НА ЕКЗАРХ АНТИМ ПЪРВИ

^5559ADE5774F82E708F44B93333A3F5AE6A02AEA20927AFCB3^pimgpsh fullsize distr 350x499 2016 – ГОДИНА НА ЕКЗАРХ АНТИМ ПЪРВИ

2016 – ГОДИНА НА ЕКЗАРХ АНТИМ ПЪРВИ

2016 – ГОДИНА НА ЕКЗАРХ АНТИМ ПЪРВИ

 

АРХИПАСТИРСКО ПОСЛАНИЕ

До игумените на епархийските манастири, честното монашество, архиерейските

наместници, боголюбивите отци и христолюбивите чеда

на Видинската епархийска църква

                     Възлюбени в Господа,

Отечески Ви известявам, че за богоспасяемата ни Видинска епархийска църква 2016 година обявявам за Година на ЕКЗАРХ АНТИМ ПЪРВИ.

По повод 200- годишнината от рождението на Първия Видински митрополит и Първи Български екзарх Антим,  през 2016 година, призовавам всички Ви да си спомняте живота, делото, служението, вярата, надеждата и любовта на екзарх Антим.

Господ Иисус Христос ни завещава, припомняйки си нашите наставници, да им подражаваме. Животът на екзарх Антим Първи е живот на добър наставник, който ни насърчава към Христа, както и показва, че Евангелските добродетели трябва да бъдат част от нашия живот, а Православната вяра да пазим и се жертваме за нея.

Нека с Божия помощ всечестният клир и богохранимият народ бъдат озарени от личността на Антим Първи, та спомняйки си и достойно почитайки паметта на тази бележита личност на нашата църква и Родина, се утвърдиме в Христовия дух и бъдем мъжествени и постоянни в духовния живот и възрастваме като достойни чеда на Бога.

Призоваваме свещенослужителите да изявяват светлата личност и достойни качества на екзарх Антим Първи, които да бъдат основа за любов към Бога, Църквата и Родината.

Призовавам над Вас Божието благословение и оставам Ваш в Христа молитствувател.

 

† Видински митрополит ДОМЕТИАН