Състоя се поклонническо пътуване до Гърция

DSC 00521 350x231 Състоя се поклонническо пътуване до Гърция

Състоя се поклонническо пътуване до Гърция

От 11 до 13 юли се състоя поклонническо пътуване организирано от катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин до Гърция.

Пътуването бе организирано с цел да се посетят духовни светини в Гърция, чрез което да се покаже духовното, мистичното, както и християнските ценности, които украсяват християните от нашата южна съседка.

Поклонниците имаха духовната чест и привилегия да посетят следните обители и места: Женския манастир „Св. Йоан Кръстител“, край с. Акритохори. Там групата бе посрещната в централния храм, бе направена обща почерпка, присъства на вечерното богослужение и се имаше възможност да разгледа манастира и се докосне до живота на сестрите монахини.

Бе посетен и мъжкия манастир „Св. Никодим Светогорец“ край гр. Гумениса, където поклонниците след като бяха посрещнати и се поклониха пред светините на обителта им бе разказана историята на светинята от монасите. Последва и братска почерпка.

Третата обител, която поклонниците посетиха бе женският манастир „Св. Георги“, с. Анидро, където вярващите християни бях топло посрещнати от сестрите при манастира. На гостите бе даден и обяд, както и от игуменката раздадена по една иконичка на Света Богородица за здраве и благословение.

Поклонниците имаха и радостта да посетят и гр. Солун, където се поклониха в храм „Св. Димитър Солунски“ пред мощите на светеца, както и пред мощите на св. Григорий Солунски и св. Анисия Солунска. Бе посетен от групата и манастирът „Св. Теодора“, където се намират светите мощи на св. Давид Солунски и св. Теодора Солунска.

С голяма радост бе посетен и митрополитският храм „Св. Григорий Палама“, където всички се поклониха и помолиха пред светите мощи на св. Григорий, архиепископ Солунски Палама.

Бе посетена и Бялата Кула при крайбрежната ивица на града, както и много други забележителности на древния апостолски град Солун.

На 13 юли поклонническата група присъства на светата Божествена литургия в храм „Св. Димитър Солунски“, която бе водена и оглавена от Солунския митрополит Антим.

Поклонническото пътуване в Гърция бе едно изключително събитие, което повдигна у поклонниците християнския дух, отговорност и любов, както и насърчи всички да бъдат пазители и насърчители в християнския живот и вяра. За повече снимки посетете галерия.