Във Видин бе почетена паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец

На 1 юли Българската православна църква възпоменава паметта на свети Йоан Рилски Чудотворец или по конкретно, пренасянето на светите мощи на светеца от Велико Търново в Рилската света обител.

На 1 юли се навършиха 545 години това историческо събитие, което се е случило след Петровден през 1469 г.

С разрешението на османските власти ковчегът с нетленното тяло на светеца е върнато с многоседмично шествие от Търново през Средец (София) в Рилския манастир, където от тогава до днес е духовна крепост и благодатна закрила на българския народ.

DSCN1781 350x262 Във Видин бе почетена паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец

Във Видин бе почетена паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец

В катедралния храм на Видин един от параклисите намиращ се в храма е посветена на св. Йоан Рилски, явяващ се като един от покровителите на старопрестолния Бдин.

По този повод от храмовото духовенство бе отслужена тържествена света Литургия, с която бе почетена паметта на св. Йоан Рилски и измолено благословение за Видин и неговите граждани.

След светата Евхаристия кратко слово за празника произнесе архимандрит Поликарп, който подтикна вярващите към подражание живота, делото и подвига на св. Йоан Рилска.

След светата Литургия архимандрит Поликарп отправи поздрав към Негово Високопреподобие архимандрит Самуил, който на 1 юли отбелязва своя рожден ден. Многобройното множество дошло да почете отец Самуил му изпя многолетие и му поднесе своите благопожелания и дарове. За повече снимки посетете галерия.