Митрополит Дометиан извърши обновление на храма в гр. Кула

DSCN1671 350x269 Митрополит Дометиан извърши обновление на храма в гр. Кула

Митрополит Дометиан извърши обновление на храма в гр. Кула

На 29 юни, когато Православната Църква прославя паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан отслужи тържествена света Литургия в енорийския храм, носещ името на празнуваните апостоли в гр. Кула.

Освен отбелязването на храмовия празник на храма в Кула, който на Петровден навърши и 150 години от своето основаване, Видинският митрополит Дометиан извърши и чина на Обновлението на храма, тъй като повече от две години, храмът бе в ремонт и бе затворен за посещение и молитвено богослужение.

Храмът бе основно ремонтиран по проект на Министерство на земеделието и храните, чрез Мярка 322 – „Обновяване и развитие на населените места“.

С митрополит Дометиан съслужиха духовници от Видин и Кула, а клиросното пение изпълни архимандрит Антим, игумен на Раковишкия манастир.

На тържествената света Литургия присъства и д-р Владимир Владимиров, кмет на Община Кула, заместник кметове, представители на общинската власт, както и представители на местните културни, просветни и обществени дейци, както и на богомолния благочестив народ от града.

Проповед върху делото и служението на светите първовърховни апостоли Петър и Павел произнесе архимандрит Поликарп, а след светата Литургия Видинският митрополит Дометиан благослови присъстващите, благодари на всички онези, които са взели участие в ремонта и обновлението на храма, както и насърчавайки всички във вярата ги призова да посещават Божия храм и да се ползват от молитвата, вярата, надеждата и любовта Христови.

Митрополит Дометиан изказа и искрена благодарност на Негово Високопреподобие архимандрит Антим, игумен на Раковишката света обител и на Негово Високопреподобие архимандрит Неофит, доскорошен ефимерий на храма и настоящ игумен на Чипровския манастир за грижите, които неуморно полагаха за ремонта на храма, както и за обгрижването на вярващите при кулската енория.

Митрополит Дометиан подари на храма дарохранителница, която да бъде спомен от обновлението, както и да украсява храма и Светия Олтар, пазейки в себе си безкръвната жертва – запасните Тяло и Кръв Христови.

Поздрав и благодарност към всички и най-вече към Видинския митрополит произнесе г-н д-р Владимир Владимиров, кмет на Кула, който не скри радостта си от това, че отново храмът е отворен и ще бъде духовна утеха и радост на всички, които имат нужда от него, за да бъдат по–близо до Бога и вярата.

На вярващите християни митрополит Дометиан раздаде по една иконичка за благословение, а на излизане от храма всеки присъстващ получи пакет с храна за здраве и благословение.

От името на общината бе даден за официалните гости празничен обяд. За повече снимки посетете галерия.