Архимандрит Поликарп присъства на празник в Държавен архив Видин

DSC 6573 350x232 Архимандрит Поликарп присъства на празник в Държавен архив Видин

Архимандрит Поликарп присъства на празник в Държавен архив Видин

На 9 юни се отбелязва Международният ден на архивите. По този повод в изложбената зала на Териториална дирекция „Държавен архив” – Видин бе организирана прожекция на филма „Как говорът „покори” езика”. Това бе седмото отбелязване на Международния ден на архивите.

Филмът „Как говорът „покори” езика” е заснет от Радио-телевизия „Зайчар” през 2009 г. В него авторите Раде Стойчич и Саша Стойчич търсят корените на жителите на селата Велики извор и Дубле, Република Сърбия, голяма част от които са преселници от с. Голям извор, Тетевенско. Показани са и съхраненият говор, фолклор и традиции.

Гости на празника на „Държавен архив” – Видин бяха, г-н Орлин Василев, секретар на Община Видин, архимандрит Поликарп, иконом Йордан Василев, създателите на филма, както и архивисти от Исторически архив „Тимочка крайна” – гр. Зайчар, много гости и приятели.

Архимандрит Поликарп поздрави видинските архивисти с празника, както и с организираното културно мероприятие от името на Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан и изтъкна  благодарността на Видинска митрополия за прекрасните взаимоотношения и ползотворна работа, които свързват двете институции. За повече снимки посетете галерия.