Беседа за Благовещение във Видин

2014 03 24 0730 350x196 Беседа за Благовещение във Видин

Беседа за Благовещение във Видин

На 24 март от 17:30 ч. в Читалище „Цвят“, гр. Видин се проведе традиционна беседа за Благовещение, на която гост лектор бe известният професор и доктор на философските науки Калин Янакиев. Проф. дфн Калин Янакиев е философ, богослов, културолог, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

Беседата и празничното отбелязване на празника Благовещение се организира с благословението на Видинския митрополит Дометиан от видинска света митрополия и Народно читалище „Цвят – 1870“, гр. Видин.

Празничната вечер бе открита и ръководена от архимандрит Поликарп, който изказа искрена благодарност от името на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан към проф. Янакиев, че уважи поканата на Видинската църква да зарадва с благо слово лаоса Божий.

Темата, която произнесе проф. Янакиев бе свързана с Църквата, въпрос, който вълнува съвременните християни и богослови. Вярващите християни и гостите на богословската вечер имаха възможността да чуят разсъждения върху Църквата, които дават съвременни отговори за това що е Църква, народ, Литургия и общност в Бога. Калин Янакиев наблегна на това, че християнин е този който живее в Евхаристията, отдал е цялото си съществуване на Бога, а не просто кръстен и наричащ себе си християнин без да има правилно разбиране и богословска мисъл за Църква. Той наблегна и на това, че християнското разбиране за междучовешко взаимоотношение е тогава когато във всеки един човек виждаме Христос.

След беседата от г-н Евгени Петров преподавател в школа “Дъга” към Читалище “Цвят” бе открита изложба на рисунки от най-изявените в кръжока Софи Георгиева и Антониа Красимирова.

На 25 март от 18:00 ч. в залата на Драматичен театър Видин ще се състои празничен концерт организиран от Видинска митрополия и читалище „Цвят“ в чест на Благовещение. За повече снимки посетете галерия.