Във Видин се проведе свещеническа конференция

DSCF2948 150x112 Във Видин се проведе свещеническа конференция

Във Видин се проведе свещеническа конференция

На 11 юни с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан се проведе редовната месечна свещеническа конференция на духовниците от Видинска и Кулска духовни околии, която се състоя в храм „Св. Теодор Тирон“ във Видин.

Конференцията започна със света Литургия  в чест на празника „Достойно есть“ и началото на Петровия пост, отслужена от протойерей Мариян Младенов, свещенослужител от с. Ново село.

Клиросното пение огласи архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия, архимандрит Самуил и свещеник Петър Христов.

Свещеническото заседание се проведе след богослужението и бе оглавено от Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия, който поздрави свещенството от името на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан и запозна духовниците с новите разпоредби касаещи финансовото и духовно състояние на свещенослужителите.

Свещениците бяха уведомени, че поради недостига на средства от неотчитане съвестно на определените суми в касата на Духовното надзорничество от свещениците и липсата на отговорност в служението, социално и духовно, от 1 юни те отново минават на самоиздръжка, което ще рече, че няма да получават заплата, както досега от надзорничеството, а ще си организират сами заплатата според указанията на митрополията .

Всичко, което бе организирано до момента в периода от 1 април 2011 до 1 юни 2012 г. отпада, като организацията на финансовата издръжка на свещенството преминава на стария известен принцип, сами да се грижат за своето възнаграждение.