Цветница във Видин

DSCF75851 300x225 Цветница във Видин

Цветница във Видин

Господският празник Вход Господен в Йерусалим тържествено бе отпразнуван в гр. Видин. В катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски” светата божествена Литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан в съслужение с  храмовото духовенство.

Храмът Господен бе преизпълнен с богомолен народ, дошъл да се помоли и да изпроси благословение и утеха от Бога.

Молитвено участие в празничната св. Литургия взе и ръководството на видинското читалище „Цвят – 1870”, както и възпитаници от различните школи към него, които на Цветница отбелязват както своя имен ден, така и рождения си ден.

Тържествено след светата Литургия бе осветено и знамето на видинското читалище, което с особена радост бе благословено от митрополит Дометиан.

Гост на духовното тържество бе г-жа Борислава Борисова, зам.-кмет на Община-Видин.

Към благочестивото гражданство на Видин и епархиотите си се обърна с поздравление митрополит Дометиан, който поднесе своите архипастирски слова и благослов като дар и вдъхновение за стремеж и постоянство в духовното поприще.

За благословение на вярващите по традиция бе раздадена благословена храна.

От храма тръгна литийно шествие към сградата на читалище „Цвят – 1870“, където бе осветена и открита паметна плоча, напомняща на поколенията за дарителите и архитекта на сградата на читалището.

Видинска света митрополия честити празника Цветница на духовенството, монасите, монахините и благочестивите християни от епархията и им пожелава единство и постоянство в духовния подвиг.

За повече снимки, виж галерия.