Светъл празник в Клисурската света обител

path 70264 150x99 Светъл празник в Клисурската света обителОтново на Светли петък благочестивите християни се събраха, за да си спомнят едно славно събитие от историята на вселенската Църква, а именно – Богородичния живоприемен източник. Празник, който е вдъхновявал и вдъхновява вярващите Христови чеда за истински благодетелен и боговдъхновен живот.

В светата Клисурска обител, перлата на Северозапада, от ранни зори храмът Господен бе изпълнен с богомолен народ, който с радост и утеха посрещна своя епархийски архиерей – митрополит Дометиан.

Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан отслужи тържествена Пасхална света Литургия в съслужение с Величкия епископ Сионий, Деволски епископ Теодосий, благочестиво свещенство – архимандрит Евгений, игумен на Гигинския манастир, архимандрит Борис, игумен на Добридолския манастир, архимандрит Василий, игумен на Чипровския манастир, архимандрит Йоан, както и много монаси и монахини от Видинска епархия, видни и изявени столични свещеници, всички с гореща вяра и Христова любов.

Светата Литургия бе едно дивно духовно събитие и преживяване, което подбуди мало и голямо към ревност и стремление по Бога.

По време на богослужението бе раздадено пламъче от Благодатния огън, за благословение и духовно просвещение на вярващите, донесен от Величкия епископ Сионий.

Молитвените песнопения на светата Евхаристия бяха изпълнени от архимандрит Антим, протосингел на Видинска св. митрополия и духовен отец на сестринството на Клисурския манастир.

С благословението на митрополит Дометиан, Величкият епископ Сионий произнесе проповед за празника на Пресвета Богородица, за неговото значение и как той трябва да бъде разбиран от вярващите.

По традиция след светата Литургия всички духовници и благочестиви християни в литийно шествие се отправят към параклиса с аязмото „Живоприемен източник”, където Видинският митрополит и многобройното духовенство извършиха Пасхален водосвет. Тази година тази традиция бе отложена за друг ден, поради проливния дъжд, който благодатно окъпа светата обител.

След Литургията митрополит Дометиан произнесе благодатно слово, с което поздрави вярващите и ги насърчи към пламенен дух, който трябва да имат в сърцата си по Бога.

Сестринството на манастира, во главе с всепреподобната майка Таисия, след молитвените последования посрещна скъпите гости в игуменарната на манастира. След традиционното кафе и благинки всички се отправиха и на тържествен обяд.

path 70262 150x99 Светъл празник в Клисурската света обителСлед богослужението в светата обител бе открит манастирски музей, който ще радва поклонниците с изобилни светини, показващи духовния живот и благочестие през вековете на обителта, както и да подбуждат вярващите към Христова любов и пазене на истината.