Половин вековен юбилей на ОУ „Иван Вазов“, гр. Видин

12 04 20 99533 1 150x84 Половин вековен юбилей на ОУ „Иван Вазов“, гр. Видин

Половин вековен юбилей на ОУ „Иван Вазов“, гр. Видин

50-годишен юбилей празнува видинското училище “Иван Вазов”. Молитва за благоденствие и тържествен водосвет отслужи архимандрит Поликарп, който пожела и на следващия 100-годишен юбилей, пак всички да се съберат заедно. Архимандрит Поликарп поздрави преподавателите, учениците и гостите от името на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, преподавайки им неговото благословение и любов.

“Учебното заведение е построено през 1962 година с решение на Окръжния народен съвет във Видин, с име “Никола Вапцаров”, но само три месеца по-късно е преименувано и от тогава носи името на патриарха на българската литература Иван Вазов- разказва директорът Пролетка Цветкова.

Празникът започна с благодатен дъжд. Той обаче не попречи на децата от фолклорната група при училището “Звънче” да поздравят гостите с народни хора, а в края на музикалната програма се завихри и кръшно дунавско хоро.

Честванията продължиха с разходка из училището и юбилеен педагогически съвет “Среща на поколенията”, с участието на бивши директори и преподаватели.

Първият директор на училището – Димо Башлийски, на срещата с вълнение и радост сподели с присъстващите, че трябва в училището да се въведе предмета Вероучение, добавяйки, че самият той е учил този предмет, и добави, че това не е страшно и лошо за учениците, а напротив, това ще ги направи още по-добри и ученолюбиви.

50-тата годишнина на училище “Иван Вазов” във Видин продължи същата вечер с юбилеен концерт в Драматичния театър на Видин.

Текст и снимка: Десислава Андреева – Радио Видин и архимандрит Поликарп

За повече снимки, виж галерия.