Кръгла маса „Богословие и общество” ще се проведе в Богословския факултет в София

bogosl fakultet 150x101 Кръгла маса „Богословие и общество” ще се проведе в Богословския факултет в София

Богословски факултет

В аулата на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в понеделник, 23 април, ще се проведе кръгла маса на тема „Богословие и общество”. Сред участниците се очакват представители на БФ на СУ, на Южния датски университет (Одензе), православните богословски институти „Св. Сергий” (Париж), „Св. Кръст” (Бостън, САЩ), БФ на Аристотелевия университет (Солун), от образователни учреждения в Канада, Русия, Сърбия, Франция, духовници. Проявата е подпомогната материално от фондациите „Джон Темпълтън” (САЩ), „Комунитас” и “Миню Балкански” (България) и Столична община.

Откриването на кръглата маса ще стане в 9 ч. в аулата на БФ/СУ, като първият доклад ще бъде на Ловчанския митрополит Гавриил на тема „Делото на духовното просвещение в съвременното светско и църковно образование в България”. Ще говорят също проф. протопрезв. д-р Георги Драгас (Бостън), почетен доктор на СУ, на тема: “Необходимостта от богословие: проблеми на преподаването на богословие днес” и проф. д-р Йост ван Ростум (Париж) на тема: “Богословие и секуларизъм: за необходимостта от богословски критерии”.

Гост и участник в срещата ще бъде с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на Видин.

Архимандрит Поликарп ще  вземе участие и в дискусиите, които ще се проведат от 14:00 до 16:30 часа.