Възкресение Христово в Алботинския манастир

DSCF8800 150x112 Възкресение Христово в Алботинския манастир

Възкресение Христово в Алботинския манастир

На Светли понеделник по традиция в дворите на Алботинската света обител се организира Великденско тържество, което събира жители от района и гости, за да се поздравят със славното Възкресение на Господ Иисус Христос.

Това Пасхално тържество се организира от Община Видин и от мирното население във връзка и с празника-патрон на манастира – Възкресение Христово, като по този начин през вековете до сега е запазен жив споменът за старославната скална обител, разрушена и обезлюдена.

Този благочестив спомен днес става основа за възраждане на обителта и дава надежди, че тя скоро ще възкръсне, за да дава духовна облага както на видинското население, така и на всички вярващи от Сърбия и Румъния.

Пред новоизградения параклис „Възкресение Христово”, с благословението на Видинския митрополит Дометиан, водосвет за здраве и духовен мир извърши Величкият епископ Сионий в съслужение с духовници от Видин.

Той благослови вярващите и ги призова да обичат Бога, да държат вярата и да помагат според възможностите си тази славна обител да бъде възстановена и да заживее, както и преди, като огнище на вяра и просвета.

След водосвета всички се изкачиха до скалната света обител, където изпяха пасхални песнопения и запалиха свещ за здраве, като се изпълниха с надежда, че с Божия помощ духовната крепост ще бъде в свое време възстановена за радост и духовна утеха на всички.

Тържествената фолклорна програма в чест на празника, в която участваха представители на самодейните състави от общината, бе открита от г-н Герго Гергов, кмет на Община Видин, който поздрави празнуващите с Христос Воскресе.

За повече снимки, виж галерия.