Второ Възкресение във Видин

IMG 02551 150x99 Второ Възкресение във Видин

Второ Възкресение във Видин

На Второ Възкресение по традиция в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец” във Видин се организира единоцърквие и се отслужва възкресна вечерна служба.

Митрополит Дометиан отслужи вечерното молитвено възкресно правило, като светото Евангелие определено за този ден бе прочетено от митрополит Дометиан на църковнославянски език, а от съслужаващите духовници – на различни езици.

При стечението на много богомолен народ митрополит Дометиан отправи своя великденски поздрав към гражданите на Видин и епархията и ги призова да бъдат верни чеда на родната ни Православна църква.

На вярващите бяха раздадени от митрополит Дометиан великденски яйца за благословение и духовна радост.

Тържествено Второ Възкресение бе отбелязано в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ във Видин. Вечерното Пасхално богослужение бе отслужено от храмовото духовенство, както и Пасхалните песнопения.

На Пасхалната вечерна, посветена на Второ Възкресение присъства и г-н Герго Гергов, кмет на Община Видин със своята съпруга, г-н Пламен Трифонов, председател на Общински съвет Видин и заместник кметовете на Видин. На гостите за благословение и духовна радост от светия олтар служещия йеромонах Максим изнесе и запали свещите със струите на Благодатния огън, който бе донесен от Йерусалим.

След богослужението архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм поздрави присъстващия народ с Великденския призив Христос Воскресе и пожела на вярващите християни да носят светлината на Възкресението в сърцата си и чрез Него да се обновяват за живот изпълнен с вяра, надежда и любов и бъдат пример за околните си.

Архимандрит Поликарп поднесе на високите гости на Пасхалното богослужение по едно червено яйце и козунак и им пожела сили, радост и търпение във високото и отговорно служение.

След молитвата на присъстващите християни в храма бях раздадени козунаци за благословение и духовна радост.

По традиция пред катедралния храм се организира поздравителен концерт, свързан с Възкресение Христово, който тази година отново зарадва присъстващите християни и ги вдъхнови да извисяват себе си към доброто и благо Божие дело.

Програмата бе открита от архимандрит Поликарп, а в концерта се включиха хористите при катедралния храм, Състав за стари градски песни „Романтика и ритми“ и танцьорите от Читалище „Самообразование“, с. Капитановци.

На всички участници в концертната програма архимандрит Поликарп раздаде Великденски козунак за здраве и благословение.