ВЕЛИКДЕНСКИ БЛАГОСЛОВ

mitropolit dometian21 150x202 ВЕЛИКДЕНСКИ  БЛАГОСЛОВ

Видински митополит Дометиан

„Пристъпете, приемете светлина от незалязващата светлина и прославете Христа възкръснал от мъртвите!”

(Из Пасхалната утреня)

Х Р И С Т О С    В О С К Р Е С Е !

Възлюбени в Господа братя и сестри,

С този възторжен призив, в утрото на Пасхалното тържество, Светата Православна църква приканва своите верни чеда да пристъпят с радостен трепет в сърцата си и припалят своята Великденска свещица от незалязващата светлина на Възкръсналия Христа жизнодавца, за да празнуват в атмосфера на духовна светлина и неизтощима радост празникът на празниците – Великият ден на всеславното Христово Възкресение!

Този пасхален поздрав отново отеква до краищата на вселената, за да ни направи съпричастни на най-великото мироспасително събитие  в човешката история – победата над смъртта и греха – триумф на живота за следовниците на тези които са поели житейския си друм по стъпките на Спасителя – „”Пътят, Истината и Животът” в своето битие. Само светлината на дивното и тайнствено Възкресение Христово, може да разсее мрака и недоуменията  в човешките души, да премахне дългата нощ на споходилото ни отчаяние и да ни озари с всеопрощаващата Божия любов, която целият мрак на света не може да обземе и помрачи ( Иоан 1: 5 ). Затова, нека и ние, ведно с Боговдъхновения Апостол, радостно и убедено в спасяващата сила на Възкръсналия да   възкликнем „ „ Де ти е смърте жилото, де ти е аде победата?”( 1 Кор. 15:55) – „ Възкръсна Христос и ти биде низвержен, като безсилен„ – „ Възкръстна Христос и живот се въдворява навсякъде по света. Затова нека помним, че, „ Ако само през този живот се надяваме на Христа, ние сме най-окаяни от всички човеци!”(1 Кор. 15:19). Но е ето Христос възкръсна и за отминалите от този свят стана начатък, както и за всеки роден на тази земя, който е възлюбил Неговото – Христово явяване.

И нека помним посланието на днешния пресветъл ден:   Радостта и Мира, Правдата и Истината, като сладки плодове  на Христовото Възкресение се осъществяват  в душите и сърцата ни още тук по земното ни странствуване, когато оплодяваме  вярата си в Неговото победно Възкресение! Като живеем достойно и ценим живота, ние го превръщаме  в благодатно поле на нашите благородни трудове за постигане на духовно съвършенство, чисти мисли, възгряване и възкресяване на всечовешките християнски ценности за постигане на Мир и добра воля между човеците, като преумножаваме нашето  усърдие в задружната ни борба за унищожаване на нравствената поквара в нашия век, за осъществяване  светлите идеали на цялото човечество..

Да пребъдваме прочее с Възкръсналия Христа-Спасителя в радостта и тържеството на светлото Възкресение!

На любезните читателите на сайта на Видинска света митрополия молитвено и от все сърце желая в здраве, бодрост и сили да бъдат огряни от незаходимата светлина на Възкръсналия Христа Жизнодавца, за да приемем в сърцата си Неговия спасителен поздрав : Мир вам! Радвайте се!

Христос Воскресе!

Воистину Воскресе Христос!

С неизменна във Възкръсналия Христа обич и благословение,

+ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ

Пасха Господня

2012 г.