Радио

Видинска света митрополия в сътрудничество с Радио „Видин“ – Българско национално радио подготвя и излъчва всяка неделя от 8:00 ч. радио предаването “По пътя към храма”.

Автор и водещ на предаването в две последователни рубрики са: Архимандрит Поликарп и Невена Пекова.

polikarp 350x262 Радио

Архимандрит Поликарп

Архимандрит Поликарп: Първата рубрика на предаването “По пътя към храма” запознава с двете четива, които се четат по време на неделната света Литургия във всеки православен храм в неделя. Първото четиво ни запознава с текста на Апостолското послание, а второто- с Евангелското. Освен църковните песнопения, молитви и химни, това са двете четива, които огласяват християнското богослужение, като целта им е да насърчават чрез думите на Господ Иисус Христос вярващите да водят съзнателен, чист и обкичен с добродетели живот. В предаването се разглеждат текстовете, както и се прави тълкувание на свещените моменти с поучение и духовно наставление за слушателите. Чрез специално подбраната църковна музика, рубриката се стреми да облагороди вярващи и невярващи и да ги подтикне към взаимна любов, към подражание на доброто и полезното, което води човека към човечност, а тя към опознаване на Божественото, на духовното и нетленното. Тя едини човека с Бог.

radio2 350x262 Радио

Невена Пекова

Невена Пекова, водещ на рубриката “Съвременна Библия”: Хора, дишайте! Във времето между осем и девет часа в неделя можете да си поемете глътка свеж въздух духовност. Ако все още държите на морала и християнските ценности – това е вашият час. По пътя към храма намираме и пътя към спасението на нашата душа. Основен пътеводител в това невероятно приключение е Библията. Тя е уникално божествено откровение и може да има съществена роля както в живота на всеки съвременен човек, така и във всичко, което се случва около нас. Ако желаете да разберете какъв е начинът да се стигне до това взаимодейстие – бъдете на линия в неделя, рано сутринта. И не забравяйте – днешният ден е уникален и никога не се връща. Затова- възползвайте се от благовремието.

За контакт: Тел. 094/ 69 17 51, music@radiovidin.com