Бдински манастир „Успение Богородично”

1bm 350x466 Бдински манастир „Успение Богородично”Историята на Бдинската света обител „Успение Богородично” започва през 2003 г. на 9 февруари, когато от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан се прави полагането на основен камък за изграждането на манастирския храм, посветен на славното успение на Божията Майка.

Решението за изграждането на храм с комплекс около него, служещ за социални дейности е взето в навечерието на 2003 г. от инициативен комитет, воглаве с кмета на Видин, г-н Иван Ценов и Видинския митрополит Дометиан.

Мястото определено за тази цел е в западната зона на град Видин, на площадка намираща се между стария гробищен парк на Видин и парк „Нора Пизанти”.

Като основа на храмовия градеж е положен камък донесен от средновековния манастир „Свети Йоан Пусти”.

Преди полагането на основния камък и даване начало за изграждането на храм „Успение Богородично” се създава сдружение, което да събира средства за построяването на храма.

Сдружението е регистрирано с решение на Видинския окръжен съд с № 233 от 03. 02. 2003 г. въз основа на решение на Учредително събрание от 29. 01. 2003 г., с председател на сдружението, иконом Емил Димитров.

2bm 350x466 Бдински манастир „Успение Богородично”В дарителската кампания за построяването на храма се включват всички жители на Видин и всеки, кой с каквото може подпомага изграждането на храма. До този момент във Видин от 80 години не е бил строен храм.

Освещаването на храма е извършено на 15 август, Успение Богородично от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан през 2005 г.

Проектът на храма и комплекса към него е дело на архитект Олег Николов.

След освещаването на храма започва изграждането на сграда към храма, която идеята за нея е да служи за социален център към Видинска митрополия.

Сградата е построена и осветена на 26 октомври 2008 г. от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан.

3bm 350x262 Бдински манастир „Успение Богородично”От 2009 г. комплекс „Успение Богородично” е обявен по молба на Видинския митрополит Дометиан от Светия Синод на Българската православна църква за православен манастир.

Пръв игумен на светата новоизградена и основана обител е Негово Високопреподобие архимандрит Поликарп.

Към галерия –>